Opłaty za każdorazową wypłatę środków mogą wynieść nawet 5 zł.

Z pewnością wiele razy zauważyłeś naklejki pokrywające bankomaty. Można na nich dojrzeć logotypy najpopularniejszych, najbardziej znanych organizacji płatniczych. Weźmy chociaż jako przykład: MasterCard czy Visę. Znaczy to tyle, że każdy kto posiada kartę jednej z nich może wypłacać za pomocą danej maszyny swoje środki.

Taka sytuacja może w najbliższym czasie ulec zmiany bowiem zabiegają o to zaciekle właściciele owych urządzeń. Ceny najprawdopodobniej skoczą w górę już wkrótce. Najczarniejszy scenariusz przewiduje usunięcie z bankomatów oznaczeń międzynarodowych organizacji płatniczych, a przywilej korzystania z sieci określonych banków będą mieli przywilej jedynie ich klienci.

Nie płać za rachunek osobisty – załóż darmowe konto bankowe bez opłat

Ci, w których posiadaniu są najbardziej popularne sieci bankomatowych, chodzi przede wszystkim o takie podmioty jak BZ WBK i PKO BP, pragną zmian zasad wynagradzania za wypłaty realizowane w ich urządzeniach. Aktualne kwoty to 1,3 zł od każdorazowej wypłaty. Właściciele maszyn nie chcą jednak iść na kompromisy. Żądają aby prowizja została zwiększona i by wyniosła minimalnie 5 zł.

Dodatkowe pieniądze na Twoim koncie w 15 minut? To możliwe, a w dodatku za darmo. Sprawdź, gdzie możesz otrzymać pierwszą pożyczkę bez opłat w rankingu na www.pozyczkizadarmo.pl

Jak podają pewne źródła obecna oferta organizacji płatniczych wynosi 2,5 zł i raczej mało prawdopodobnym jest by została w tej mierze wynegocjowana wyższa kwota. W wyniku tej sytuacji niektórzy właściciele bankomatów z pewnością zawężą grono osób mogących wypłacać środki jedynie do swoich klientów. Oczywiście istnieją dodatkowe opcje. Chociażby zbudowanie krajowej sieci bankomatów.

Raczej nie grozi wdrożenie surcharge, jest to dodatkowa prowizja od wypłat, ponoszonej przez klientów. Zdecydowanym jej przeciwnikiem jest Narodowy Bank Polski, a także Komisja Europejska.