Strzeż się! Znów nastąpił atak na konsumentów mBanku

Rozpaczliwe apele wystosował mBank już nawet na oficjalnym Twitterze. Wszystko to w ochronie swoich klientów. Rozpoczął się bowiem kolejny atak na ich dane!

Pracownicy firmy mBank przekazali niepokojące informacje. Na proceder cyberprzestępczości klienci tej instytucji byli narażeni już wcześniej, ale tym razem oszuści Internetowi posunęli się krok dalej. Infekują komputery internautów przy pomocy uporczywego, stręczycielskiego oprogramowania. Narzędzie to następnie pozwala na zdobycie identyfikatorów i haseł. W ten sposób przestępcy bez trudu mogą dostać się do naszego rachunku bankowego.

Warto przeczytać: sprawdź w jakim banku otworzysz najlepsze konto

Proces jest bardzo sprytny. Trzeba zachować szczególną czujność. Kolejny krok przestępczego procederu polega na tym, iż otrzymujemy fałszywą informację o otrzymaniu przelewu, a w wyniku błędu serwisu musimy środki natychmiastowo odesłać. Nie trudno się domyślić, że jest to jedno wielkie oszustwo, a nasze środki automatycznie zasilą konto kryminalistów. mBank we wszystkich możliwych źródłach podaje, że absolutnie nie należy tego robić, gdyż nigdy nie żąda od klientów dokonywania tego rodzaju transakcji. Cała sytuacja jest zasadzką cyberprzestępców.

Najnowszy ranking pożyczek chwilówek – epozabankowe.pl

Nie jest to jedyna taka informacja. W ostatnich czasach wiele banków styka się z podobnymi problemami. Chociażby ta ostatnia sytuacja, która wywołała mnóstwo medialnego szumu. klientów banków. Chodziło dokładnie o akcje phishingowe. Tu podobnie przestępcy próbowali przejąć dane konsumentów udając instytucję finansową. Komisja Nadzoru Finansowego również nie jest obojętna i przestrzega klientów. Jednakże kryminaliści łatwo się nie poddają. Wystarczyły tylko dwa dni by zaczęła się nowa fala ataków na właścicieli rachunków m.in. BZ WBK, mBanku, ING Banku Śląskiego oraz PKO BP.